Hjælp din pårørende med hans/hendes inkontinens
Hvis din pårørende ikke har talt med en læge, bør du snarest lave en aftale. Du har brug for at lære så meget som muligt om din pårørendes tilstand. Så kan han/hun få den rigtige behandling.
Lægen vil være interesseret i at undgå gener for din pårørende. Så lægen vil sikkert anbefale den mindst invasive behandling til rådighed. I starten kan det omfatte livsstilsændringer, fysioterapeutiske øvelser og medicinske anordninger (se nedenfor). Hvis det ikke hjælper, kan lægen henvise din pårørende til en specialist. Som en sidste udvej kan specialisten anbefale medicin eller operation. Du kan dog være forvisset om, at du og de professionelle sammen kan hjælpe din pårørende med hans/hendes .
Du og din pårørende kan blive lidt pinligt berørte, når du forsøger at hjælpe med hans/hendes inkontinens. Det er helt naturligt. Det er trods alt en meget personlig ting. Men der er meget, som du kan gøre for din pårørende. Så det vil være godt, hvis du kan overvinde dine følelser – det vil hjælpe din pårørende med at slappe af. Og ved at lære så meget som muligt om din pårørendes tilstand vil du forstå, hvad han/hun gennemgår. Så du kan yde den nødvendige støtte.
Tip til forskellige typer inkontinens
Har du læst vores afsnit Inkontinenstyper? Det beskriver nogle af de mest almindelige former for ufrivillig vandladning. Du vil sikkert finde én, der svarer til din pårørendes tilstand.
Nedenfor er nogle professionelle tip, der kan hjælpe dig med at håndtere hans/hendes specifikke type.
Hjælp til stressinkontinens
Du bør først kigge på din pårørendes livsstil. Nogle få enkle ændringer kan gøre en stor, positiv forskel.
- Sørg for, at din pårørende får nok at drikke.
Du vil måske mene, at han/hun bør drikke mindre væske. Men det kan gøre urinen mere koncentreret. Det kan irritere blæren og gøre den mere aktiv. Vi anbefaler, at din pårørende drikker, som han/hun plejer, og følger sin naturlige tørst. Det bør være nok til at sikre, at urinen har en sund, lysegul farve. Det vil selvfølgelig øge trangen til at "lade vandet", hvis din pårørende drikker for meget. Så prøv at finde en sund balance. - Undgå visse drikkevarer.
Husk, at nogle drikkevarer er vanddrivende. Det betyder, at de øger behovet for at gå på toilettet. Det kan omfatte te og kaffe, der indeholder koffein, og alkoholiske drikke. Der sker ikke noget ved at lade din pårørende nyde dem en gang imellem. Men det er bedst ikke at servere det for tit. - Vær opmærksom på kalorierne.
Hvis man er overvægtig, svækkes bækkenbundsmusklerne, og det kan medføre . Så hjælp din pårørende med at holde sig i form, og sørg for, at han/hun får en sund og nærende kost uden for mange kalorier. - Opfordr til at holde op med at ryge.
Ryger den person, som du tager dig af? Rygning forårsager ikke i sig selv ufrivillig vandladning. Men den hoste, som rygning forårsager, kan lægge pres på blæren. Så prøv at overtale ham/hende til at skære ned eller holde op med at ryge. Det vil både være til gavn for hans/hendes inkontinens og generelle helbred. - Opmuntr til motion.
Er din pårørende mobil? Eller kan du hjælpe ham/hende med at bevæge sig rundt? Din pårørende kan forbedre blærekontrollen ved at udføre bækkenbundsøvelser. Forskere har påvist, at op til 70 % af milde til moderate tilfælde af inkontinens kan forbedres eller endda kureres på den måde. Din pårørende skal imidlertid udføre de korrekte (knibeøvelser) – regelmæssigt i tre til seks måneder. Det er aldrig for sent at starte – selv hvis han/hun er i 70'erne eller 80'erne, er det stadig muligt at forbedre symptomerne. En specialist vil muligvis anbefale teknikker som f.eks. elektrisk stimulering til at hjælpe med at udføre disse øvelser korrekt. Lær mere om øvelserne.
Hjælp til tranginkontinens
Det kaldes somme tider en overaktiv blære. Som navnet antyder, sker det, når du oplever en pludselig og ukontrollabel trang til at "lade vandet". Her er nogle tip, der kan hjælpe dig med at pleje din pårørende:
- Gør det lettere at nå toilettet.
Sørg for, at vejen til toilettet er let at finde og uden forhindringer. Hvis din pårørende er mobil/delvist mobil og klædt på, bør hans/hendes tøj være let at fjerne – dvs. uden besværlige lukninger. - Hjælp ham/hende med blæretræning og øvelser.
Hvis man har , er det muligt at "genoptræne" blæren. Det kan du gøre ved at opfordre din pårørende til at holde sig længere. Og ikke gå på toilettet så tit. Så holder blæren op med at "overdrive" behovet for at lade vandet, når den kun er halvt fuld. Genoptræning bliver lettere efterhånden. Op til 50 % af personer med tranginkontinens, der har prøvet at genoptræne blæren, syntes, at det hjalp.
>Knibeøvelser til kan også hjælpe i nogle tilfælde med tranginkontinens.
Hjælp til blandet inkontinens
Har din pårørende en blanding af stress- og ? Hvis det er tilfældet, er det bedst at koncentrere sig om de mest fremtrædende symptomer og prøve at håndtere dem først. Du kan hjælpe din pårørende i gang med mod eller blæregenoptræning mod tranginkontinens. Når hans/hendes symptomer forbedres, kan du begynde at håndtere de andre symptomer.
Hjælp til funktionel eller neurologisk inkontinens
Forhindrer et fysisk eller mentalt handicap din pårørende i at nå på toilettet i tide? Eller betyder det, at han/hun slet ingen kontrol har over blæren? Lægerne kan muligvis hjælpe. Men hvis de ikke kan, er der stadig ting, som du kan gøre for at forbedre din pårørendes situation.
Det vigtigste er at reducere indvirkningen af eventuelle uheld med gode inkontinensprodukter. Veldesignede inkontinensbind og vil absorbere alle fuldstændigt. De vil også hjælpe din pårørende med at føle sig frisk, tør, ren og godt tilpas.
Foranstaltninger ved mere alvorlige tilfælde
Afhængigt af din pårørendes tilstand vil en læge eller specialist muligvis anbefale nedenstående:
- Medicinske anordninger
Lægen kan indsætte et kateter (en slange, der er forbundet med urinrøret) med en transportabel pose til at opsamle al urin. Det kan være en midlertidig foranstaltning, især hvis inkontinensen er forårsaget af en operation, som din pårørende skal komme sig over. Det kan være nødvendigt, at du skifter og renser din pårørendes kateterposer – og det er nemt at lære. Det er vigtigt at forstå, at et kateter ikke er en løsning ved urininkontinens undtagen ved en forstørret eller en midlertidig løsning efter prostataoperation.
De mest almindelige hjælpemidler brugt mod ufrivillig vandladning er absorberende inkontinensbind og underbukser. De er designet til at beskytte mod lækager og lugte, og de fås i et udvalg af størrelser og sugeevner.
> Udforsk TENA inkontinensprodukter. - En sidste udvej: medicin og/eller operation
Der findes medicin, der kan hjælpe med at reducere blærens overaktivitet. For at høre om medicin, der kan hjælpe din pårørendes , kan du bede lægen om at henvise din pårørende til en specialist – f.eks. en urolog eller en urogynækolog.
Operation kan være med til at behandle , men det foretages sjældent.
Andre måder du kan hjælpe
Hvad kan du ellers gøre for at hjælpe en pårørende med ? Sørg for, at vejen til toilettet er let for ham/hende at finde og uden forhindringer. Og hvis din pårørende er mobil/delvis mobil og klædt på, hjælper det, hvis han/hun har tøj på, der er let at fjerne – dvs. uden besværlige lukninger.
Forkæl din pårørende med det bedste
Find ud af, hvordan TENA tilbyder den mest effektive løsning til at holde din pårørende ren og godt tilpas – se TENA sortimentet her.